Spomaliť, zastaviť sa nad taniermi

Autor: Martin Droppa | 9.12.2020 o 3:33 | Karma článku: 2,59 | Prečítané:  350x

  V Európskej únii skončí v odpade asi 89 000 000 ton potravín ročne. Na Slovensku 35 až 168 kilogramov na osobu ročne.  

 Už dlhé desaťročia existujú celosvetové dni i týždne, zamerané na globálne - komplexné i na čiastkové problémy, súvisiace s plytvaním potravinami a jedlami. V rámci týchto dní, týždňov rôzne organizácie, pôsobiace na medzinárodnej aj na národných úrovniach upozorňujú, varujú, apelujú, vyzývajú, robia osvetu, vzdelávajú... - a to všetko v mene a v duchu potrieb znížiť našu spotrebu potravín, potravinových surovín, jedál na optimálne stavy. Jednoducho - je najvyšší čas uvedomiť si, že ďalej už nesmieme prežierať svoju budúcnosť a budúcnosť ďalších generácií, "porcovať" Matku Zem a pahltne ju vyžierať.  
 Tak schválne  - čo ste jedli včera? Pojedli ste toho veľa, alebo len tak - akurát, šetrne? Ja som mal na raňajky tri chlebíky so syrom a kávu, na obed zeleninovú polievku a dusenú rybu, čaj, na večeru štyri syrové korbáčiky, tri krajce chleba a bylinkový Thé. Necítil som hlad a mal som dosť energie na prácu. A to podstatné - nevyhodil som ani omrvinku, ani kúsok pokrmu.  

 Nemá nám byť ľahostajné, čo jeme. Kvalita jedla a životný štýl sú kľúčovými faktormi, ktoré ovplyvňujú naše zdravie. Dnes sa nám nedarí odolávať vírusu ,,rýchleho životného štýlu,” ktorý mení naše správanie sa a motivuje nás siahať po fastfoodových, rýchlych riešeniach. To ale odvracia našu pozornosť od ingrediencií v potravinách, od ich skladby a od prvotných surovín, od kvality potravín aj od ich výživových hodnôt.  

 Deň Matky Zeme

 Globálne hnutie Slow Food, * ktoré vzniklo v 80. rokoch XX. storočia, každoročne oslavuje 10. decembra  Deň Matky Zeme ~ Terra Madre Day.  **  Tento dátum nie je náhodný - je to dátum vzniku hnutia. Pri príležitosti Dňa Matky Zeme sa máme venovať témam rôznorodosti potravín, témam tradičnej kulinárnej kultúry, a to v rôznych častiach sveta. V tento deň oslavujeme všetkých, ktorí nám na stôl prinášajú kvalitné remeselné potraviny od malých, miestnych roľníkov a výrobcov, z rodinných fariem, od rybárov, pekárov, mäsiarov, cukrárov a od všetkých remeselných výrobcov tradičných potravín.  

 Kvalitou ku zdraviu

 Aj miestne združenie Slow Food Pressburg  *** organizuje aktivitu ku dňuTerra Madre Day. Na bezplatnom webinári zo série Pomaly ďalej zájdeme združenie predstaví príbehy ďalších troch ľudí, ktorých spája záujem o kvalitné remeselné potraviny. Ich práca je rozdielna, ale jedno majú spoločné: životný prístup blízky 'hnutiu pomalosti.' Margit Slimáková - špecialistka na zdravotnú prevenciu a výživu, Peter Slačka - šéfkuchár v Baroza Bistro & Restaurant v Bratislave, Michal Roháč - zakladateľ tradičnej zeleninovej farmy Dream Farm,  **** ktorý hospodári regeneratívnym spôsobom, a tiež Anetta Vaculíková  za Slow food Pressburg sa  už dnes - v stredu 9. decembra 2020 o 18:00 hodine  stretnú na online diskusii. Skúsenosti diskutujúcich inšpirujú všetkých, ktorých zaujíma, ako spomaliť pri výbere potravín, ako upriamiť pozornosť na kvalitu a najmä na to, ako ju spoznať a kde ju hľadať. Webinár bude pre všetkých dostupný na webstránke Slow Food Pressburg - svoju účasť na ňom môžete potvrdiť aj na podujatí, vytvorenom na sociálnej sieti organizácie.  

Hlavne na Vianoce spomaľme

 Už je najvhodnejší čas, aby sme aj počas Vianoc pribrzdili, spomalili, zastavili sa. Najdôležitejšie sviatky v roku budú o to vzácnejšie, o čo viac kvalitných a zdravých potravín bude ich súčasťou. Kupujte si len potrebné množstvo potravín a - hlavne - neplytvajte jedlom! Radšej menej, ale kvalitnejšie aj zdravšie. Zabezpečte si potraviny z tradičnej výroby od roľníkov, poľnohospodárov, od rodinných fariem a od remeselných výrobcov. Chuť aj vôňa čerstvých, tradičných, dobrých, čistých a férových potravín len výborne či aspoň vhodne prispeje k autentickým zážitkom počas najkrajších sviatkov v roku.  

Súčasťou našej kultúry sú aj tradičné potraviny

 Kultúru národa môžeme spoznať aj cez tradičné potraviny. Nemali by sme sa preto o ne ochudobňovať - práve naopak: mali by sa stať súčasťou našich každodenných jedálničkov, a to nielen počas sviatkov. Aj takouto voľbou totiž prispejeme k ochrane kultúrneho dedičstva a k udržaniu našich kulinárnych tradícií. Hnutie Slow Food so symbolom - logom v podobe červeného slimáka prezentuje názor, že každý človek tejto planéty má právo na kvalitné potraviny, a preto hnutie dlhodobo otvára tému remeselných potravín.  
 „Potrebujem poznať príbeh každej potraviny. Musím vedieť odkiaľ pochádza. Musím si vedieť predstaviť ruky, ktoré pestovali, spracovali, ktoré pripravili to, čo jem,“ zodpovedne vyhlásil Carlo Petrini - zakladateľ medzinárodného hnutia Slow Food.  
 Kampaň  Kvalitou ku zdraviu - Pomaly ďalej zájdeme  je financovaná z prostriedkov Life Program Európskej únie.  

Slow Food Pressburg

 Slow Food je globálnym hnutím, ktoré vzniklo s cieľom pomáhať drobným roľníkom a remeselným výrobcom potravín. Svojím prístupom a prostredníctvom miestnych združení sa snaží zachovávať a chrániť kultúrne dedičstvo, tradície a biodiverzitu. Hnutie Slow Food sa sformovalo v 80. rokoch XX. storočia v Taliansku ako reakcia na šíriacu sa globalizáciu, na stravovanie v štýle fast food a na neustále sa zrýchľujúce životné tempo, ktoré významne prispievalo k postupnému vytrácaniu miestnych kulinárskych tradícií a záujmu ľudí o to, čo jedia a odkiaľ to prichádza. Slovenské miestne združenie Slow Food Pressburg je už osem rokov aktívnou súčasťou medzinárodného hnutia Slow Food. 
  Plytvanie jedlom a potravinami sa každoročne dotýka aj nás (MPaRV SR)  ---  link.  
*   Slow Food  ---  link.
**   Terra Madre Day  ---  link.
***   Slow Food Pressburg  ---  link.
****   Dream Farm  ---  link.
  •   zdroje článku:   •
  Tlačová správa od Slow Food Pressburg a archív autora  ---  link.  •

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Prieskum preferencií: SaS je pred OĽaNO, Kollár na hranici zvoliteľnosti

Pozrite si najnovší prieskum preferencií politických strán.


Už ste čítali?