Dnes vám ponúknem recept na skutočnú mňamku aj hamku, po ktorej sa oblizujú prsty a vylizuje sa tanier aj miska. Variť budeme pravé slovenské sedliacke bryndzové banánové halušky so slaninou s lesným ovocím. Recept na ne som pochytil a fotograficky zachytil na podujatí Halušky Fest 2016 v Tureckej. Sedliacke banánové halušky s lesným ovocím na ňom pripravovalo družstvo Majs3 z Ni3.
Čo budeme potrebovať? Predovšetkým poriadne alebo primerané množstvo liptovských zemiakov - podľa toho, koľko halušiek hodláme navariť. Balík hladkej múky a soľ. Pol litra spišskej borovičky - stačí "štyridsiatka." Banány z dovozu - v prepočte jeden banán na jednu porciu. Veľké balenie Nutelly. Lesné ovocie - napríklad čučoriedky, maliny, lesné jahody. Sladkú šľahačku (tá nemusí byť). Marsky dlhé - jeden balíček.
Postup je jednoduchý. Zemiaky vyumývame v studenej vode z potoka a očistíme (olúpeme) ich žabykláčom. Potom ich postrúhame na klasickom strúhadle na polohrubú kašu. Zapálime si marsku, alebo aj dve. Pridáme za maličkú lyžičku soli a múku a bezduchú hmotu dôkladne premiešame - tak, aby cesto malo polohustú konzistenciu. Podľa potreby pridávame múky - ale opatrne! Môžeme si jednu zapáliť. Dokým si cesto trocha oddýchne, dáme variť za veľký hrniec vody (nie z potoka!), hodíme do seba dva poldecáky borovičky, zapálime si ďalšiu marsku a začneme spievať na ľudovú nôtu. Počas spevu olúpeme banány a nakrájame ich na menšie kocky. Keď zistíme, že je cesto pripravené na vriaci kúpeľ, začneme do neho z dreveného lopára drevenou varechou sádzať halušky. Halušky nesmú byť ani malé, ani veľké - musia byť tak akurát. Uvarené halušky priebežne z hrnca vyberáme dreveným sitkom, sciedzame ich ľahkým potrasením a vkladáme do veľkej misy (ako inak - drevenej). Pri tom pofajčievame, pretože jednu ruku máme voľnú. Do halušiek vmiešame nakrájané banány a všetko dobre premiešame. Keď už máme v miske všetky halušky a všetky banány dobre a rovnomerne premiešané, začneme za stáleho miešania pridávať Nutellu. Tá sa v horúcich haluškách rozpustí. O tom, koľko Nutelly použijeme, rozhodne rodinné plénum v tričkách s krátkymi rukávmi, chrúmajúce horalky. Rozhoduje sa podľa osobných potrieb a chutí stravníkov. Dokým bude rozhodnuté, dáme si ešte dvakrát po poldeci borovičky a vyfajčíme štyri marsky. Na záver, keď sú halušky hotové, môžeme ich servírovať - napríklad v menších drevených miskách. Na rad príde zdobenie, na ktoré môžeme použiť ľubovoľné lesné (ale aj domáce) drobné ovocie: čučoriedky, lesné jahody alebo pretlačený cesnak, maliny či pažítku, ríbezle... Kto chce, ten nech si svoju porciu nasprejuje sladkou šľahačkou. Sedliacke banánové halušky zapíjame kyslou žinčicou sladkým medovým mliekom. Po nasýtení sa slastne a pokojne pofajčievame marsky. Ej, bisťu, dobrú chuť vám :-) !