reklama

Sedliacke banánové halušky (fotonávod)

Zverejňovanie rôznych receptov na všakovaké pochúťky sa na SMEblog-u stalo tradíciou. Čitateľkám a čitateľom pravidelne svoje osvedčené recepty ponúkajú nielen ženy a devy, ale aj chlapi. Skúsim to i ja - uvidíme, čo to spraví.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

Dnes vám ponúknem recept na skutočnú mňamku aj hamku, po ktorej sa oblizujú prsty a vylizuje sa tanier aj miska. Variť budeme pravé slovenské sedliacke bryndzové banánové halušky so slaninou s lesným ovocím. Recept na ne som pochytil a fotograficky zachytil na podujatí Halušky Fest 2016 v Tureckej. Sedliacke banánové halušky s lesným ovocím na ňom pripravovalo družstvo Majs3 z Ni3.

Čo budeme potrebovať? Predovšetkým poriadne alebo primerané množstvo liptovských zemiakov - podľa toho, koľko halušiek hodláme navariť. Balík hladkej múky a soľ. Pol litra spišskej borovičky - stačí "štyridsiatka." Banány z dovozu - v prepočte jeden banán na jednu porciu. Veľké balenie Nutelly. Lesné ovocie - napríklad čučoriedky, maliny, lesné jahody. Sladkú šľahačku (tá nemusí byť). Marsky dlhé - jeden balíček.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postup je jednoduchý. Zemiaky vyumývame v studenej vode z potoka a očistíme (olúpeme) ich žabykláčom. Potom ich postrúhame na klasickom strúhadle na polohrubú kašu. Zapálime si marsku, alebo aj dve. Pridáme za maličkú lyžičku soli a múku a bezduchú hmotu dôkladne premiešame - tak, aby cesto malo polohustú konzistenciu. Podľa potreby pridávame múky - ale opatrne! Môžeme si jednu zapáliť. Dokým si cesto trocha oddýchne, dáme variť za veľký hrniec vody (nie z potoka!), hodíme do seba dva poldecáky borovičky, zapálime si ďalšiu marsku a začneme spievať na ľudovú nôtu. Počas spevu olúpeme banány a nakrájame ich na menšie kocky. Keď zistíme, že je cesto pripravené na vriaci kúpeľ, začneme do neho z dreveného lopára drevenou varechou sádzať halušky. Halušky nesmú byť ani malé, ani veľké - musia byť tak akurát. Uvarené halušky priebežne z hrnca vyberáme dreveným sitkom, sciedzame ich ľahkým potrasením a vkladáme do veľkej misy (ako inak - drevenej). Pri tom pofajčievame, pretože jednu ruku máme voľnú. Do halušiek vmiešame nakrájané banány a všetko dobre premiešame. Keď už máme v miske všetky halušky a všetky banány dobre a rovnomerne premiešané, začneme za stáleho miešania pridávať Nutellu. Tá sa v horúcich haluškách rozpustí. O tom, koľko Nutelly použijeme, rozhodne rodinné plénum v tričkách s krátkymi rukávmi, chrúmajúce horalky. Rozhoduje sa podľa osobných potrieb a chutí stravníkov. Dokým bude rozhodnuté, dáme si ešte dvakrát po poldeci borovičky a vyfajčíme štyri marsky. Na záver, keď sú halušky hotové, môžeme ich servírovať - napríklad v menších drevených miskách. Na rad príde zdobenie, na ktoré môžeme použiť ľubovoľné lesné (ale aj domáce) drobné ovocie: čučoriedky, lesné jahody alebo pretlačený cesnak, maliny či pažítku, ríbezle... Kto chce, ten nech si svoju porciu nasprejuje sladkou šľahačkou. Sedliacke banánové halušky zapíjame kyslou žinčicou sladkým medovým mliekom. Po nasýtení sa slastne a pokojne pofajčievame marsky. Ej, bisťu, dobrú chuť vám :-) !

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Základné suroviny na sedliacke banánové halušky.
Základné suroviny na sedliacke banánové halušky. (zdroj: Foto Martin Droppa)
Príprava na varenie.
Príprava na varenie. (zdroj: Foto Martin Droppa)
Lúpanie banánov je práca jedna radosť.
Lúpanie banánov je práca jedna radosť. (zdroj: Foto Martin Droppa)
V riadnej sedliackej kuchyni sa podľa možností používa drevený riad.
V riadnej sedliackej kuchyni sa podľa možností používa drevený riad. (zdroj: Foto Martin Droppa)
Slovenskô tradičnô a exotické z dovozu.
Slovenskô tradičnô a exotické z dovozu. (zdroj: Foto Martin Droppa)
Už sa voda varí, už sa halušky sádžu.
Už sa voda varí, už sa halušky sádžu. (zdroj: Foto Martin Droppa)
Banány nakrájame na malé kocky. Lepšie sa tak premiešajú s haluškami.
Banány nakrájame na malé kocky. Lepšie sa tak premiešajú s haluškami. (zdroj: Foto Martin Droppa)
A už sa to miesi, už sa chute spájajú.
A už sa to miesi, už sa chute spájajú. (zdroj: Foto Martin Droppa)
S Nutellou radšej opatrne, bacha na kalórie :-) !
S Nutellou radšej opatrne, bacha na kalórie :-) ! (zdroj: Foto Martin Droppa)
Ostali vám ešte nejaké banány? Šup s nimi do halušiek!
Ostali vám ešte nejaké banány? Šup s nimi do halušiek! (zdroj: Foto Martin Droppa)
Hotová sträva. Je to chutné a sýte jedlo pre malých aj veľkých.
Hotová sträva. Je to chutné a sýte jedlo pre malých aj veľkých. (zdroj: Foto Martin Droppa)
Na sedliackych banánových haluškách si pochutnal aj kolega Jožo Kubáni z TV Joj. Srdečný pozdrav čitateľkám aj čitateľom mojich článkov na blogu :-) .
Na sedliackych banánových haluškách si pochutnal aj kolega Jožo Kubáni z TV Joj. Srdečný pozdrav čitateľkám aj čitateľom mojich článkov na blogu :-) . 
Martin Droppa

Martin Droppa

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  816
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Novinár, reportér, fotoreportér s viac než 35-ročnou praxou: Liptov, SME, Hospodárske noviny, Formát, .týždeň; prevažne "na voľnej nohe." Mám rád literatúru, film, umenie, hudbu, prírodu, históriu II. svetovej vojny, objavovanie, Francúzsko, Poľsko a Sever. Som veľmi veľkým fanúšikom skupinyPink Floyd --- link.Na SMEblog blogujem od 2. 9. 2016.Žijem v Liptove.Kontakt: droppa.martin zavináč gmail.comMôj blog na webe Denníka N:Martin Droppa - Blog N --- link.Nájdete ma i v sieti Facebook:Martin Droppa --- link.Autor mojej profilovej fotografie:© Foto: Matúš Mydliar. Zoznam autorových rubrík:  fotografie ~ reportáž, žánrovéfilmy a kinematografiahudbafotografienezaradenévýtvarné umenieliteratúrasúkromnémoja poézianovinárske žánremoja próza

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu